כמו שכל מי שאי פעם ניסה להגיע להודו ונחת באמריקה יודע – חלק מהתגליות הכי מוצלחות, מקורן בטעות. או לכל הפחות במקרה. בהיותי בחורה מפוזרת למדי, גם לי יש בארסנל כמה טעויות, או לכל הפחות מקרים, ששינו לי את החיים.
לפני משהו כמו ארבע וחצי שנים התלבטתי אם ללכת לפגוש חברים שישבו באיזה בר. סיימתי לעבוד די מאוחר, והייתי קצת עייפה, אבל החלטתי לקפוץ בכל זאת. ככה פגשתי את רועי. כמה שנים אחר כך עשינו טיול שלם שכולו מקריות וטעויות משמחות. כך יצא שתכננו להגיע לטהיטי ואיי שלמה בדרום האוקיינוס השקט, ובסוף טיילנו במזרח אסיה.
גם הפשטידה שלכבודה נתכנסנו כאן היום, מקורה בטעות. המתכון המקורי נלקח מהספר האגדי "אוהבת לבשל פשוט" של תמר אבידר אטינגר, שכיכב אצלנו במטבח בזמנים אחרים. פשטידת הבצל שלה הייתה אחד הלהיטים: פשוטה להכנה וטעימה באופן לא חוקי כמעט. לימים, כשיצאתי מהבית ותיחזקתי חשבון בנק של סטודנטית ענייה, המשכתי לאפות את הפשטידה הזו בשמחה, כי רשימת המצרכים הזולה שהיא כוללת התיישבה בול עם מצבי הפיננסי דאז.
בהיותי בחורה מפוזרת, כמובן שגם את המתכון הפשוט ההוא הייתי חייבת לחרב. וכך קרה, שיום בהיר אחד, הוספתי את הקמח שהיה מיועד לבצק, לתערובת הגבינות והבצל. ההתחבטות בין להעיף את התערובת לפח ולהתחיל מחדש, לבין לקוות לטוב ולאפות את מה שיש נפתרה חיש קל, כשנוכחתי שאין עוד מצרכים בבית. אז החזקתי אצבעות, דחפתי את הכל לתנור ו-הפלא ופלא – יצא טעים. מאוד.
מדובר בפשטידה נימוחה במיוחד, עם טעמים מתקתקים פיקנטיים של בצל, וחלביות מהממת. מה שכן, חייבים להתאפק, ולא לחתוך אותה מיד כשהיא יוצאת מהתנור. עד שהיא לא מתקררת, לגמרי, היא לא מתייצבת. אחרי שהיא התקררה והתייצבה – אפשר לחמם אותה.
מצרכים לפשטידת בצל:
תבנית מרובעת (25X25) משומנת
כוס ורבע של קמח רגיל, מנופה
1 שקית אבקת אפיה
3 ביצים
200 גרם חמאה רכה (לא חמה) + עוד קצת לטיגון
3 בצלים גדולים
שן שום
2 גביעי שמנת
1 גבינה לבנה 5%
מלח
פלפל
אגוז מוסקט
חופן נדיב של גבינת פרמז'ן מגוררת
מכינים:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. חוצים את הבצלים לשניים. פורסים כל חצי לפרוסות דקות (מתקבלות מעין קשתות). פורסים את שן השום לפרוסות דקות.
3. מדליקים את הלהבה הכי גדולה של הגז ומנמיכים לחצי. מחממים מחבת גדולה, שתכיל את הבצלים בנוחות, וממיסים את החמאה. מטגנים את הבצלים תוך כדי ערבוב, עד שהם הופכים רכים. מוסיפים את שן השום. בזמן הטיגון מתבלים את הבצלים בכפית מלח, פלפל שחור גרוס, ומעט אגוז מוסקט (משהו כמו רבע כפית). ממשיכים לטגן, עד שהבצלים מזהיבים מעט. מכבים את האש.
4. במיקסר עם וו גיטרה או בקערה גדולה מערבבים את הקמח, הביצים, החמאה הרכה, שני גביעי השמנת, הגבינה הלבנה וחופן הפרמז'ן. מוסיפים את אבקת האפייה בסוף. מערבבים עד שהתערובת אחידה.
5. מוסיפים לבצק את תערובת הבצלים ומערבבים. טועמים טיפ טיפונת בקצה האצבע – אם צריך עוד מלח/פלפל – זה הזמן. מעבירים את התערובת לתבנית המשומנת.
6. אופים את הפשטידה כ-40 דקות, עד שהיא מתייצבת, מקבלת צבע זהוב יפה וקיסם שמוחדר למרכזה יוצא יבש.
7. למרות הריחות המהממים, נותנים לפשטידה להתקרר לטמפרטורת החדר לפני שפורסים אותה. לפני כן היא לא מתייצבת לגמרי. הפשטידה נשמרת מכוסה במקרר עד שלושה ימים.
13 תגובות על פשטידת בצל